The (Town) House That Mies Built

This couple loves everything Detroit’s Lafayette Park offers: simplicity, diversity, and serenity in the center of the city


Published:

Located in Detroit’s Lafayette Park near Eastern Market, this Mies van der Rohe-designed building, built between 1956 and ’59, features several remarkable townhomes.

Kerry Doman and her husband, Saverio Montalto, always envisioned themselves living in a Mid-century home after they married three years ago. When they couldn’t find anything of that style, they decided to renovate the Detroit loft they lived in and wait for something to come on the market.

Then, just as they were putting in their new dishwasher, a rare townhouse in Detroit’s Lafayette Park came up for sale. They bid on it immediately, and their offer was accepted.

Designed by famed Bauhaus architect Mies van der Rohe, the three-bedroom, two-bath unit is part of a four-component residential district built near Eastern Market between 1956-59 — it’s the largest collection of buildings ever created by the architect, whose motto, “less is more,” echoes throughout.


Homeowners Kerry Doman and Saverio Montalto — and baby Saverio — take time for a family portrait in the living room.

The 2,100-square-foot townhouse, including the basement with polished cement floors, was in decent shape. The basement was unfinished, but that would change. Because the home was historic, the couple wanted to make sure each and every detail of the renovation they envisioned — like the ceiling and closet lights, which demanded work from a master to burrow into the thick plaster, and the built-in walnut-topped console in the kitchen that goes with all of their Mid-century furnishings in the living room — was up to Mies’ specs.

“The previous owners had started the renovation, but we did a lot of the finishing touches ourselves,” says Doman, who operates a number of websites including after5detroit.com and littleguidedetroit.com. “We touched every wall, every floor, every light fixture.”

Start with the three-level open staircase, a dominant feature to the left of the entryway. The couple knew they wanted to start a family, and realized the staircase would never do for a small child. Nor did they want a plastic baby gate mucking up Mies’ aesthetic. So Montalto designed a childproof gate that mimicked the original design.



A narrow dining room with an elongated white table and chairs for six looks out at the courtyard. Below left: The three-level open staircase is one of the most dominant features of the townhome.

 

The all-white walls dance with large-scale modern art the couple has amassed, some of which came from downtown’s Library Street Collective gallery. There’s even a piece that their now-2-year-old son, also named Saverio, painted. The ceiling lights and pendants, art pieces of their own, are Mid-century designs by George Nelson and others of that era.

A narrow dining room with an elongated white table and chairs for six looks out at the courtyard. The galley kitchen beyond, with its shiny white subway tile, modern new appliances, soapstone counters, and open shelving makes for practical beauty.

Because Mies didn’t design for the multitude of appliances that take up space in today’s kitchens, the couple converted one side of the large front hall coat closet into an extra pantry/microwave/coffeemaker/stick vacuum area, to keep the kitchen clutter-free.

“We kind of live by that less-is-more rule now, because you really don’t need that much,” says Montalto, a realtor for Max Broock in Birmingham.

Down the hall is a sleek half-bath with shiny black tile, luxurious appointments, and a 9-foot ceiling and door that make the small but streamlined room seem twice its size.



international style Above: The living room in the 2,100-square-foot townhouse welcomes with colorful abstract art and fitting period furniture. The entire home features a strong connection between structure and nature, a trademark of Mies’ style. Below, right: A wine cooler and bar in the basement/lower level are handy for entertaining. Just beyond this space is a family room, perfect for parties or relaxing with baby Saverio.
 

The living room beyond and the upper level’s floor-to-ceiling windows frame the landscape that surrounds the cooperative; towering maples, blue spruce, hostas, and perennials create a lush, park-like setting. “I’m so spoiled by the wall of windows,” Doman says.

Upstairs, there’s an office, baby Saverio’s room, the master bedroom, and a fabulous steam shower with a seat and a full-glass enclosure. Mies designed the closets, whose floor-to-ceiling doors and original bars for uniformly hanging clothes are as thoughtfully efficient today as they were in the 1950s.

The basement is where the family relaxes on a comfy modern sectional in front of the large-screen TV. Baby Saverio’s play area includes a huge stuffed giraffe; for the adults, there’s a wine cooler/bar. Through a door is a storage/laundry/HVAC area, and through another, a hallway for trash and recycling, which keeps the exterior grounds neat. Everything is in its place, and less is very much more in this townhouse.



serene & simple Top: The homeowners in their dining room, just off the galley-style kitchen. Because Mies van der Rohe didn’t design for the multitude of appliances that take up space in today’s kitchens, the couple converted one side of the large front hall coat closet into an extra pantry/microwave/coffee-maker/vacuum area, to keep the kitchen clutter-free. second story Mom and son enjoy some quiet time in the nursery. At night, a rolling shade covers the walls of windows throughout the house. “It’s not as open as you might think, living in a glass house,” Doman says. “There’s loads of privacy.” perfect fit Many of the upstairs furniture pieces came from West Elm’s Mid-century collection, and fit right in with the motif.
 

Each unit in the complex offers outdoor space for a patio, table and chairs, a grill, and a chance to get to know the neighbors. “There’s a playground just outside our door,” Doman says. “It takes you back; it’s old school.” Down a walkway that leads to a meadow, there’s another common area where kids, parents, and longtime residents, some in their 90s, congregate for holiday events like Trick-or-Treating and Easter Egg hunts. Friday night is Pizza in the Park, and Montalto says you might see 10 to 20 young families mingling.



modern movement The second level features the master bedroom and an office, as well as the nursery for baby Saverio.
 

“It’s older people, young people, all different races and ethnicities, and it’s really, really special,” Doman adds. In a few months, she and Montalto will welcome their second child. “People ask if we’re going to move now that another one’s on the way, but there’s no better place in metro Detroit that’s more conducive to having kids. Everyone watches out for everyone else’s kids.”

Montalto agrees. “We tell everybody that we bought it for the architecture, but we’re staying for the community.”

 

Edit Module
Edit Module Edit ModuleShow Tags

Hour Media Publications

Edit Module
Edit Module